Ouder nieuws

Verschrikkelijke toestand ontdekt bij een oproep.

stafford harelbeke

Op 09-06-2011 werden wij ter plaatse geroepen door een mevrouw, die al sinds ruim 2 jaar gescheiden leefde van haar man. De feiten speelden zich af in Harelbeke.

HET VERHAAL VAN DE MEVROUW

Zij had samen met haar man een huis gekocht en door omstandigheden had zij al ruim 2 jaar geleden de woonst verlaten. Haar man zou de hypotheeklening verder betalen. Maar de man in kwestie deed dit niet meer en het huis zou door de bank openbaar verkocht worden. In het huis was ook een hond aanwezig. De man had tegen zijn vrienden gezegd ” ik dood nog liever mijn hond, dan hem naar een dierenasiel te brengen “. De mevrouw die in het bijzijn van een Notaris, Deurwaarder en slotmaker in het huis moest zijn, kwam tot de ontdekking dat ze de hond niet hoorde blaffen. Zij trof de hond, een stafford aan die in zijn mand dood lag in een plastiek zak, maar durfde zelf in de plastiek zak niet kijken. Daarom deed zij beroep op ons om ter plaatse te gaan kijken.

Toen wij aankwamen in de woonst, hadden wij al een vermoeden dat door de doordringende geur die in het huis aanwezig was, er zich een drama moest voorgedaan hebben. Onze vermoedens werden echter werkelijkheid toen we de plastiek zak opensneden. De man moet volgens wij vermoeden, de hond met een pesticide onkruidverdelger, de hond vergiftigd hebben. daar we een lege verpakking van dit goedje ter plaatse hebben aangetroffen. Daarna heeft de man de hond opgesloten zonder eten of drinken in een kleine ruimte van de woning waar de hond niet uit kon geraken, zodat het dier aan een vreselijke dood is gestorven (de krassen op de muren bevestigen dat de hond gevochten heeft voor zijn leven), om het dier dan in de plastiek zak te stoppen en te laten ontberen.

U kunt HIER klikken om de foto’s te bekijken wat wij hebben aangetroffen. LET OP NIET VOOR KINDEREN OF GEVOELIGE KIJKERS.

Wij hebben de politiediensten van Harelbeke ter plaatse geroepen en een klacht neergelegd tegen de man wegens dierenmishandeling, moord op een dier en dieren verwaarlozing, met de vraag hem gerechtelijk te vervolgen


25-03-2011

WORTEGEM-PETEGEM

Het doek is gevallen over het dierenasiel De Helpende Pootjes in de Bergstraat in Wortegem-Petegem. Jarenlang wanbeleid en financiële strubbelingen hebben de definitieve sluiting tot gevolg.

Zowat vijftien jaar geleden startte Sonja Vleurinck in de Bergstraat in Wortegem-petegem haar dierenasiel De Helpende Pootjes op. In geen tijd werden tientallen achtergelaten honden en katten opgevangen, een bewijs dat in de regio van de Vlaamse Ardennen nood aan een dierenasiel was. Maar met de jaren waren echter ook steeds meer wanklanken te horen. Vrijwilligers klaagden dat de zaakvoerster niet bekwaam was om een asiel te leiden, verschillende bouwkundige overtredingen kwamen aan het licht en ook klachten over wanbetaling waren niet van de lucht.

Wegens wanbeleid konden wij in 2007 de sluiting van het dierenasiel De Helpende Pootjes verkrijgen. Onder strikte voorwaarden kreeg de uitbaatster toen terug een exploitatievergunning voor de beperkte periode van zes maanden’, zegt Johan Blomme, voorzitter van de vzw Dierenrecht uit Kortrijk. Deze vzw is een vereniging die onder meer toekijkt op het reilen en zeilen in de dierenasielen. Zo moest een dagelijks bestuur de leiding overnemen. Dat verliep keurig, zodanig dat het dierenasiel opnieuw een erkenning voor een periode van tien jaar verkreeg. Maar toen is de uitbaatster zich weer met het dagelijkse beleid gaan bemoeien en vanaf dan ging het andermaal mis, zodanig dat de mensen van het dagelijks bestuur zelf ontslag hebben genomen. De deur voor wanbeleid stond meteen ook weer open.’

Dertien overtredingen

Openstaande facturen en achterstallige lonen werden niet betaald en Stedenbouw stelde maar liefst dertien bouwkundige overtredingen vast. De locatie was destijds een varkensboerderij en nooit werd een herberstemmingsvergunning naar dierenasiel aangevraagd. Voorts werden zonder vergunning betonnen verhardingen aangebracht. Omdat het asiel in landbouwgebied ligt, is regularisatie uitgesloten’, weet Johan Blomme. Dit betekent dat de site in de oorspronkelijke staat hersteld zal moeten worden. Om de schulden te kunnen ontvluchten, heeft de uitbaatster nu besloten om het dierenasiel definitief te sluiten. Alle dieren zijn gelukkig al overgebracht naar andere opvangcentra, wat voor ons uiteindelijk een geruststellende zaak is.’

Zaakvoerster Sonja Vleurinck wil niet meer reageren op de aantijgingen van wanbeleid: Ik wil alleen maar bevestigen dat ik beslist heb om het dierenasiel te sluiten en dat is definitief. In het verleden is te veel gebeurd. Ik ben het beu, het is genoeg geweest. Belangrijk is dat alle dieren in andere centra of bij adoptiegezinnen konden worden opgevangen.’
Bron: Nieuwsblad 25/03/2011.