Katten

Wij krijgen heel veel telefonische oproepen binnen van personen die steeds met één zelfde vraag zitten. “hoe hou ik vreemde katten uit mijn tuin” of indien het hun eigen kat(ten) betreft “hoe hou ik mijn kat(en) in mijn tuin”. Een probleem dat niet evident is. Toch zijn er een paar doeltreffende punten die je kunt toepassen en die diervriendelijk zijn. klik HIER op deze link om een paar nuttige zaken te lezen.


Overzicht van de voornaamste kattenziekten waartegen u kan vaccineren.

Kattenziekte

Typhus – Panleucopenie

Een zeer besmettelijke virusaandoening doe hoge sterfte veroorzaakt.

Typische symptomen zijn:

Algemene loomheid, koorts, braken en waterige diarree. Ook het beenmerg en de lymfeklieren kunnen aangetast worden. Dit geeft aanleiding tot een verminderde afweer waardoor ander infectieziekten het ziektenbeeld kunnen verergeren. Virus infectie bij drachtige katten kan leiden tot kittens met hersenafwijkingen (inco?dinatie van de gang)

Niesziekte – “Kattengriep”

Meerdere ziekteverwekkers spelen bij deze luchtwegaandoening een rol( calicivirus, katten herpes virus en een aantal bacteri? zoals Bordetella bronchiseptica en Chlamydia).

De voornaamste symptomen zijn: vermoeidheid, niezen, neusvloei en tranende ogen, conjunctivitis en koorts. Soms zijn er ook pijnlijke zweren in de mond aanwezig die de voedselopnamen  belemmeren. katten die herstellen van “kattengriep” blijven frequent grager van deze virussen en blijven deze ziektekiemen verspreiden.

Kattenleucose

Leucose wordt aangezien als een van de belangrijkste ziekten en  doodsoorzaak van de kat. Het leucemievirus verspreidt zich door onderling contact. De tijd tussen infectie en het ontstaan van de ziekte kan zeer lang zijn (soms jaren). Een besmette kat lijkt dus perfect gezond maar vormt een groot gevaar voor andere soortgenoten in de buurt. De ziektetekens zijn zeer uitlopend omdat leucose zich zich kan uiten in verschillende vormen o.a. tumoren, loedarmoede, diarree etc. De dierenarts kan met behulp van een bloedonderzoek een zekere diagnose stellen.

Razernij – Rabiës

Ook de kat is gevoelig voor razernijvirus. Een kat met razernij zal, in tegenstelling met de hond, eerder wegkruipen en slechts bij hoge uitzondering bijten. Ten zuiden van samber en maas in de vaccinatie tegen rabiës verplicht. Voor buitenlandse reizen in een Rabiës certificaat verplicht

TIPS

Een ontworming voor het vaccineren is aan te raden. Voor een optimale bescherming is jaarlijkse vaccinatie noodzakelijk. Wees kalm en rustig bij een dierenartsonderzoek: Uw kat zal minder zenuwachtig zijn. Bij een hervaccinatie: Laat tevens de algemene gezondheidstoestand van uw kat controleren. VERGEET uw vaccinatieboekje niet!


Geboorteregeling bij de kat

Er zijn te veel zwerfkatten, katten die geen echte thuis hebben. Wanneer er geen maatregelen genomen worden om de voortplanting bij katten te beperken, kan een poes meerdere nesten per jaar grootbrengen. Om dit probleem op te lossen, is een goede geboortebeperking essentieel.

Bij de kater

Om een kater onvruchtbaar te maken, wordt hij gecastreerd. Dit gebeurt door wegnamen onder algemene verdoving van beide testikels. Deze relatief kleine ingreep vergt geen hechtingen of nazorg. Hoewel het op iedere leeftijd kan worden uitgevoerd, wordt castratie best gedaan rond de leeftijd van 6 maand.

De voordelen van castratie zijn:

– Minder weglopen en vechten met andere katten,  waardoor de kans op verwondingen en infecties verkleint.
– Verdwijnen van de typische katergeur.
– Minder sproeien van urine als territoriumafbakening.

De nadelen van castratie zijn:                

– Een verhoogde neiging tot vetaanzet.

Bij de kattin (poes)

De krolsheid

De vruchtbare periode van een poes wordt de krolsheid genoemd.
De eerste maal kunnen wij dit verwachten rond de leeftijd van 6 maand.

De uitwendige tekenen van krolsheid zijn:

– onophoudelijk en aandoenlijk miauwen.
 – over de grond rollen.
– e
rg aanhankelijk zijn en gestreeld willen worden, waarbij het achterste omhoog gebracht wordt.
– proberen te ontspannen om bij de katers te zijn.  

Krolsheidpreventie

hiervoor zijn meerdere mogelijkheden, met elk zijn voordelen en beperkingen.

Castratie van de kattin (poes)

Dit word ook vaak sterilisatie genoemd, wat op zichzelf wel correct is, maar de juiste term is eigelijk castratie, omdat tijdens de operatie beide eierstokken en eventueel de baarmoeder verwijderd worden. Afbinden van de eileiders, zoals bij de mens gedaan wordt, is bij de kat zelden aangewezen.

De voordelen van castratie zijn:

– Eenmalige ingreep
– Nooit meer krols
– Op termijn voordeliger dan hormonale krolsheid preventie

De nadelen van castratie zijn:

– Onomkeerbaar
– Rustiger worden, waardoor het lichaamsgewicht kan toenemen. Dit kan voorkomen worden door op de voeding te letten. Castratie van de poes kan op elke leeftijd vanaf 6 maanden uitgevoerd worden. Een dier dat pas een nest kittens heeft gehad, wordt best 6 ? weken nadien geopereerd. Het is echter  een fabeltje dat een poes, voor de gecastreerd wordt, eerst een nestje moet gehad hebben.

Hormonale krolsheid preventie

Een hormonale krolsheidpreventie kan gebeuren op 2 manieren.

De pil

Dit is een hormonentablet die wekelijks moet worden ingenomen.

De nadelen zijn:                                                                                   

– Frequente toediening noodzakelijk.
– Weinig betrouwbaar door moeilijke toediening en mogelijk achteraf uitbraken van de tablet.
– Bij langdurig gebruik is er een verhoogd kans op baarmoederontsteking, melkklieren tumoren en suikerziekte.

De voordelen zijn:            

– Omkeerbaarheid
– Geen operatie
– Voordelig op korte termijn

De prikpil

Dit is een inspuitbaar preparaat dat tot 3 maal per jaar moet worden toegediend, wat de kosten op ?n jaar ongeveer op het niveau van een operatieve castratie brengt. De andere voor en nadelen zijn dezelfde als hierboven beschreven voor de pil.