Dierenmishandeling

Er bestaan wel degelijk DIERENHATERS op deze wereldbol. Dierenmishandeling is een van de ernstige handelingen die men tegen de dieren kan doen. Helaas is in ons land (België) dierenmishandeling heel moeilijk vast te stellen en zeker vooral bij honden en katten. Er bestaan veel soorten dierenmishandelingen, maar de 2 moeilijkste zijn; handelingen die men op heterdaad moet vaststellen en handelingen die door de eigenaars van een huisdieren nu en dan worden mishandeld.

Het is op gebied van dierenmishandeling zeer slecht gesteld in ons land, daar de FOD sites “dierenwelzijn” onderbemand zijn en bijgevolg niet naar behoren kunnen optreden. Hierdoor geraken vele dossiers niet afgewerkt of word er geen of weinig gevolg aan gegeven.

Wij zijn er ons van bewust dat niet alleen in België maar overal ter wereld er dagelijks dieren worden mishandeld, maar zolang de mens zich niet gedraagt om in harmonie samen te leven en de dieren te respecteren, is het dweilen met de kraan open.

Ook de wetgeving en de straffen die op dierenmishandeling staan zijn niet doeltreffend genoeg en schrikken dan ook dergelijke personen die dieren mishandelen niet af om zelfs indien deze een veroordeling (meestal een geldboete) krijgen, om terug in herhaling te vallen. bij dergelijke personen is het een vorm van ziekte en drang die ze hebben om dieren te mishandelen. je zou het kunnen vergelijken met een verslaving.

Dierenvrienden zullen ons gelijk geven, als wij de uitspraak doen “wie een dier mishandeld moet op dezelfde manier behandeld worden”. m.a.w. wie een dier doodknuppelt zou op zijn beurt ook moeten doodgeknuppeld worden.

Soms horen wij verhalen van mensen die ons contacteren, dat hun hond agressief is. Laat het vooral duidelijk zijn, geen enkele hond of ander dier word agressief geboren. Het zijn hun eigenaars die de dieren agressief maken en sommigen kunnen daar heel ver in gaan. Zolang hun hond bijt naar andere mensen of dieren, is er geen vuiltje aan de lucht, maar als het dier dat zij zelfs agressief hebben opgevoed opeens bijt naar hen, dan is hun hond opeens een gevaarlijk dier. Er zijn echter uitzonderingen. Het kan zijn dat een hond vele jaren een trouwe en rustige vriend is naar iedereen en opeens een agressief gedrag begint te vertonen. Dergelijke honden hebben dan meestal te kampen met een tumor in de hersenen, in daar is er quasi niets meer aan te doen. Indien je hond opeens dergelijk gedrag vertoont, kan je dit best laten vaststellen bij een dierenarts, die kan immers door onderzoek nagaan of de gedragwisseling van de hond te wijten is aan een ziekte.